El 29 d'octubre, Dia Mundial de la Psoriasi, es dedica a sensibilitzar i mobilitzar la consciència col·lectiva sobre l'impacte físic i psicològic d'aquesta malaltia.

La psoriasi és una malaltia inflamatòria i crònica de la pell, que es caracteritza per produir lesions vermelloses, escamoses i lleugerament voluminoses, que poden aparèixer a qualsevol part del cos, especialment a la pell dels colzes, genolls i cuir cabellut.

És una malaltia freqüent que afecta entre el 1 i el 5% de la població. S'estima que aproximadament 60 milions de persones viuen amb psoriasi a tot el món.

Encara que no es coneix amb certesa quina és la causa de la malaltia, se sap que una sèrie de factors genètics participen en la seva aparició i evolució, així com alguns factors ambientals, immunològics i psicològics, que actuen com a desencadenants dels brots.

De manera natural, les cèl·lules de la capa més externa de la pell (epidermis) es renoven constantment. El cicle normal de renovació, maduració, mort i despreniment de les cèl·lules de l'epidermis dura unes quatre setmanes; a la psoriasi aquest cicle es compleix a un ritme més ràpid.

La psoriasi és una condició inflamatòria crònica, deguda a l’activació del sistema immunitari. És una malaltia autoimmune, provocada pel nostre propi sistema de defensa.

La psoriasi no només afecta la pell, és una malaltia sistèmica que pot augmentar el risc de patir altres malalties o quadres clínics, com la síndrome metabòlica, un grup de trastorns que es presenten alhora i que augmenten el risc de malaltia cardíaca, accident cerebrovascular i diabetis tipus 2.

La psoriasi també pot tenir afectació articular o el que anomenem artritis psoriàsica que ocasiona fenòmens inflamatoris articulars.

Conviure amb una malaltia que és visible a la pell pot afectar tots els aspectes de la vida d'una persona, tenir un alt cost per a la salut general i impactar significativament les condicions físiques, emocionals i socials, així com el benestar. Gairebé totes les persones amb psoriasi senten vergonya, i al voltant de la meitat experimenten ansietat, depressió, dificultats a la feina i un impacte negatiu en la seva sexualitat.

Encara que no hi ha cura, la psoriasi és una malaltia tractable. Hi ha diversos tractaments disponibles que redueixen els símptomes, restauren l'autoestima dels pacients i en milloren la qualitat de vida. Algunes opcions són cremes i ungüents (teràpia tòpica), luminoteràpia (fototeràpia) i medicaments d'administració oral o injectables.