Dia Mundial de la Disfàgia

El 12 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Disfàgia. L'objectiu essencial d'aquesta data és donar a conèixer un trastorn que afecta un percentatge important de la població.

Què s'entén per disfàgia?

La disfàgia és una patologia que dificulta la deglució dels aliments i fins i tot d'ingerir substàncies líquides degut a un dany o alteració d'ordre neurològic que afecta de manera directa la cavitat oral, incloent-hi la regió faríngia, la laringe i l'esòfag.

Això ve acompanyat d'una sèrie de simptomatologies com dolor en empassar els aliments, problemes respiratoris i el més greu encara, presència de desnutrició.

Tampoc no es poden deixar de banda els trastorns emocionals que pateix el pacient, que el porten a l'aïllament i problemes de sociabilització.

Per què es produeix la disfàgia?

La disfàgia pot ser deguda a diverses causes, una d'elles, és l'anomenada acalàsia, la qual cosa provoca que l'esfínter no aconsegueixi relaxar-se i no deixa que els aliments arribin a l'estómac i que, al seu lloc, pugin de nou a la gola.

Un altre dels motius que desencadenen el problema és quan l'esòfag, per manca de coordinació, es contrau diverses vegades de manera involuntària.

També la presència d'algun tipus de tumoració a aquesta regió pot provocar la disfàgia.

La disfàgia pot ser un patiment que s'observa més sovint en persones grans i això és degut a una deglució dels aliments massa grans que no poden passar directament a l'estómac i queden atrapats a la regió de l'esòfag o la gola.

Símptomes de la disfàgia

Alguns símptomes associats a aquesta patologia poden ser els següents:

  • Molèstia o dolor al moment d'ingerir els aliments.
  • Una sensació que els aliments no baixen cap a la zona de l'esòfag i queden atapats a la gola i al pit.
  • Presència de veu ronca.
  • Es pot presentar allò que es coneix amb el nom de regurgitació, que és el retorn dels aliments a la cavitat bucal.
  • Acidesa estomacal.
  • Hi pot haver presència de tos.
  • Pèrdua de pes de forma sobtada.

Què fer per millorar aquesta condició o evitar patir-la?

Moltes de les malalties que pateixen les persones actualment estan associades als hàbits de vida i la disfàgia no s'escapa d'aquesta realitat.

Per això, un cop s'ha arribat al diagnòstic, cal començar per canviar la dieta, fer exercicis i evitar continuar amb rutines com fumar, consumir alcohol o qualsevol tipus de substàncies tòxiques per a l'organisme que agreugin el problema.

Això també és vàlid per a les persones que estan sanes i no han manifestat cap dels símptomes abans esmentats. En el cas que la disfàgia aquest latent, una correcta forma d'alimentar-se, ajudarà de manera força significativa a evitar complicacions futures ia mantenir l'estil i la qualitat de vida dels pacients afectats per aquesta discapacitat.

És fonamental que la persona estigui atenta a les cures, rutines i comportaments habituals que han de ser presents a l'hora de realitzar cada ingesta com ara mastegar els aliments lentament, no parlar durant el temps que s'estigui realitzant la deglució i que no existeixin elements persuasius a l'ambient.

No està de més, buscar l'assessorament d'un especialista en nutrició perquè segueixi existint un balanç correcte de les quantitats de proteïnes, vitamines i minerals que aquestes persones necessiten i així no perdre pes. Això pot anar acompanyat de suplements nutricionals i altres tractaments alternatius que només un expert en aquesta matèria estarà a la capacitat d'indicar.

Finalment, en el cas de pacients amb patiments més crònics i on hi hagi la presència d'altres patologies, un diagnòstic primerenc, serà fonamental per a la recuperació ràpida i que això, alhora, contribueixi a brindar-los una vida molt més plena i feliç.

Com tractar la disfàgia

Per tractar aquest trastorn, primer caldrà fer alguns canvis alimentaris amb una dieta menys sòlida i que, al seu lloc, rebi aliments més líquids, però amb certa consistència.

Un exemple és la gelatina, que facilita la deglució, a més, assegurar-se que hi hagi la presència de vitamines i proteïnes, perquè la persona mantingui un pes ideal i no s'aprimi massa.

Quan la patologia es complica per la presència de malalties greus com ara tumoracions, l'anomenada estenosi esofàgica o el càncer, ha de ser tractada per un especialista en la matèria, per a que ell s'encarregui de donar el tractament o en última instància, si cal recórrer a la cirurgia.

Viure amb disfàgia, una nova manera d'enfrontar-se al món

Per a les persones que pateixen aquesta condició, la vida resulta un veritable repte en molts aspectes, ja que es veuen enfrontats a situacions una mica incòmodes, que en certa manera altera la seva vida personal i el vincle social.

En aquest sentit, l'afectat es pot veure embolicat en un sentiment de pèrdua i dol, sobretot si el trastorn apareix de forma intempestiva, com és el cas de l'adult gran, però pot passar en qualsevol etapa de la vida.

Aquest patiment, encara que canvia els hàbits alimentaris de qui el pateix, pot aprendre a suportar-se de manera gairebé normal, però resulta important la comprensió i ajuda dels familiars, amics i dels diferents entorns socials amb què la persona es relacioni, per portar enfrontar aquest trastorn duna manera més humana.