Dolor cervical

La part més alta de la columna vertebral és la zona cervical, just al coll, i té set vèrtebres que són una cadena d’ossets que es numeren de C-1 a C-7. Es relacionen entre elles mitjançant articulacions, mantenint una distància gràcies als discos intervertebrals, amb una musculatura i uns lligaments que permeten el moviment. Aquestes vèrtebres són les més petites i mòbils de la columna, ja que aquesta part suporta els canvis més intensos i sobtats causats pel moviment del cap.
Parlem de dolor cervical o cervicàlgia per referir-nos al que es produeix a la part posterior del coll i pot irradiar cap als costats, amb un malestar a la nuca i una limitació del moviment normal del coll.


L’estrès pot ser causa de dolor cervical?
En la gent jove, les principals causes de dolor a les cervicals són

  • Els traumatismes.
  • Les contractures musculars.
  • Les postures inadequades mantingudes durant un temps, que sobrecarreguen la musculatura i activen els nervis del dolor.
  • A més, l’estrès augmenta la rigidesa de la musculatura i dificulta la flexibilitat, i això pot provocar dolor.
Un exemple és l’estrebada cervical produïda per un traumatisme amb un estirament brusc i excessiu del coll, com passa a certs accidents de cotxe o a les caigudes violentes en la pràctica d’esports. Causa dolor local intens al coll, amb contractura muscular i limitació de la mobilitat. A més, pot anar acompanyada de vertigen o sensació d’inestabilitat.
Pel que fa al diagnòstic, la radiografia només serveix per descartar l’existència de fractures o luxacions a les vèrtebres cervicals.

El dolor cervical en la gent gran
En canvi, en la gent gran, el principal motiu de dolor es produeix per canvis degeneratius dels ossos, com l’artrosi.
L’ús dels collars cervicals, fora de les malalties traumàtiques, té com a missió combatre el dolor, mitjançant la relaxació de la musculatura.
El collar ha de combinar-se amb fisioteràpia i rehabilitació, i no se n’ha de fer un ús prolongat, per evitar possibles dependències que no farien més que complicar la recuperació.

RECOMANACIONS

  • Cal anar amb compte amb els coixins cervicals. El mercat ofereix un mateix disseny per a tothom, i això no és correcte. Així doncs, caldria que cada coixí s’adaptés a la morfologia de cada persona.
  • Altres recomanacions poden ser, a l’hora de conduir, a més de fer servir el cinturó de seguretat, procurar posar correctament el reposacaps, que ha d’estar inclinat cap endavant i amb la part superior situada a l’altura del límit superior del crani. El seient ha d’estar poc inclinat.
  • El tractament de primera elecció per disminuir el dolor és el paracetamol, tot i que si no es millora es pot combinar amb l'ibuprofè o algun altre antiinflamatori. Si hi ha espasme muscular, un relaxant pot ajudar a recuperar la mobilitat.

CONSELLS
  • Eviti les males postures.
  • No prengui medicaments pel seu compte, consulti amb el farmacèutic.
  • Si el dolor de cervicals és persistent, consulti amb el metge.

Font d’informació: COFB