El 14 de febrer se celebra el Dia Europeu de la Salut Sexual. Segons l’Organització Mundial de la Salut: “La salut sexual és un estat de benestar físic, emocional, mental i social relacionat amb la sexualitat, no només l’absència de malaltia, disfunció o debilitat. La salut sexual requereix un acostament positiu i respectuós envers la sexualitat i les relacions sexuals, així com la possibilitat d’obtenir plaer i experiències sexuals segures, lliures de coacció, discriminació i violència. Per que la salut sexual sigui possible i es preservin els drets sexuals de totes les persones, aquests drets han de ser respectats, protegits i exercits”. Aquesta definició va ser elaborada en base als acords internacionals dels drets humans i al reconeixement de la salut i els drets sexuals i reproductius de les persones. Els principis que la fonamenten són la igualtat i l’equitat de gènere, els drets sexuals i reproductius, i l’atenció centrada en la persona.

El Departament de Salut vetlla per garantir el dret de totes les persones a accedir a serveis de salut sexual adequats, incloent la promoció, prevenció i atenció; i el ple accés dels joves a una educació integral de la sexualitat i a informació i atenció a la seva salut sexual i reproductiva.

 

Programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR)

El Programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) neix com a conseqüència de l’evolució del model d’atenció a la salut sexual i reproductiva i està pensat per donar suport a l’atenció primària de salut a través d’unitats de suport. L’any 2005 es va fer un estudi sobre la situació de l’atenció a la salut sexual i reproductiva, i un diagnòstic de situació de l’atenció maternoinfantil en cadascun dels hospitals de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP), per tal d’actualitzar i millorar la cartera de serveis. Com a resultat i impulsat pel Departament de Salut, l’any 2007 es va elaborar el Pla Estratègic d’Ordenació Materno-Infantil i de l’Atenció a la Salut afectiva Sexual i Reproductiva amb una Cartera de Serveis actualitzada on es defineixen les activitats assistencials, informatives i educatives per cada línia de servei. 

Actualment hi ha 42 Unitats del Programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) que donen atenció a través de 376 punts de la xarxa d’atenció primària a tota Catalunya.

 

Informació per a joves

Amb l’objectiu de garantir un fàcil accés dels joves a tot tipus d’informació de qualitat relacionada amb aquest àmbit, el Departament de Salut, a través de l’Institut Català de la Salut, va impulsar l’any 2005 el web www.sexejoves.gencat.cat. Aquest servei, de fàcil accés, conté un consultori virtual, un xat, un bloc, espais multimèdia i continguts molt assequibles, il·lustrats amb jocs i amb explicacions dels propis joves en forma de veu en off, entre d’altres. A través del web, els joves poden demanar informació en qualsevol moment durant els 365 dies de l’any. 

D’altra banda, el Departament de Salut impulsa el Programa Salut i Escola, creat amb l’objectiu de millorar la salut dels adolescents a través d’accions de promoció de la salut, prevenció de les situacions de risc i actuació precoç davant de situacions de risc. D’aquesta forma es volen apropar es serveis de salut a aquest grup, implicant els serveis de salut comunitària i utilitzant altres recursos presents en el territori amb la finalitat de donar resposta a les necessitats dels adolescents en diversos temes de salut, entre els que està la salut afectiva i sexual. La cobertura d’aquest programa en el nostre territori és de un 90% de centres de secundària amb consulta oberta. 

És essencial que els plans d'acció internacionals, regionals, nacionals i locals per al desenvolupament sostenible prioritzin accions relacionades amb la salut sexual, assignin recursos suficients i abordin barreres sistemàtiques, estructurals i comunitàries que afecten la salut sexual.


Font d’informació: GENCAT