REDUIR EL SUCRE A LA SANG
La diabetis és un trastorn general del metabolisme manifestat per una elevació anormal dels nivells de glucosa en la sang. Aquesta anomalia pot ser deguda a una producció insuficient d’insulina per part del pàncrees o bé a un mal aprofitament d’aquesta hormona per part de l’organisme.
La diabetis mellitus es pot dividir en:
- Diabetis mellitus tipus 1 (DM1)
- Diabetis mellitus tipus 2 (DM2)
- Diabetis gestacional
Diabetis mellitus tipus 1 (DM1)
També coneguda com a diabetis infantil o juvenil, ja que s’acostuma a presentar en persones de menys de 30 anys, la característica principal és la destrucció progressiva de les cèl·lules productores d’insulina del pàncrees. Així, les persones amb diabetis tipus 1 necessiten, com a element fonamental del tractament, l’administració immediata d’insulina per tal de poder normalitzar els nivells de glucosa en la sang.
Malgrat que la gran majoria de diagnòstics de diabetis tipus 1 es fan en la infància o en la joventut, la malaltia pot aparèixer en persones majors de 30 anys. En aquests casos, s’anomena diabetis tipus 1 d’aparició tardana. L’aparició dels símptomes d’aquest tipus de diabetis és més lenta i la necessitat d’administració d’insulina no és tan urgent.
Diabetis mellitus tipus 2 (DM2)
Es presenta, majoritàriament, en l’edat adulta. En aquest cas, es manté la capacitat de la cèl·lula beta per produir insulina. Aquesta capacitat està, però, reduïda per dos motius fonamentals:
- La síndrome de resistència a la insulina o insulinoresistència. En algunes persones, els teixits del cos deixen de respondre a la insulina. Davant d’aquesta manca de resposta, el cos reacciona produint-ne més, però com que els teixits no responen, el cos no és capaç d’utilitzar la glucosa de la manera adequada. Aquesta síndrome es dóna sobretot en persones amb sobrepès i/o obesitat.
- El defecte de secreció (producció escassa) d’insulina per part del pàncrees, que es dóna, principalment, en persones primes o amb pes normal.
Alguns joves poden presentar una forma diferent de diabetis tipus 2. És el que es coneix com la diabetis tipus MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young). Aquest tipus de diabetis, que té una forta càrrega hereditària (diversos membres de la família amb diabetis tipus 2), es caracteritza per presentar uns valors elevats de glucosa en la sang que, generalment, es controlen amb una alimentació adequada, exercici físic i, de vegades, una dosi molt petita d’insulina.
Diabetis gestacional
És la diabetis que es diagnostica, per primera vegada, durant l’embaràs. El més freqüent és que comenci i acabi amb la gestació.
Durant l’embaràs s’originen tota una sèrie de canvis en el cos de la dona perquè pugui alimentar, de manera adequada, el fetus durant el seu desenvolupament. Entre aquests canvis, destaca la producció d’hormones (algunes fabricades per la placenta), que augmenten i mantenen durant més temps els nivells de glucosa a la sang. Aquesta glucosa és utilitzada, per part del fetus, com a font d’energia.
Per regular els nivells de glucosa a la sang, la dona embarassada ha de fabricar més insulina que abans de l’embaràs. Si el seu pàncrees no és capaç de fabricar tota la insulina que necessita, els nivells de glucosa augmentaran més del que es consideraria normal i és llavors quan es parlarà d’una diabetis gestacional.
Mesures per reduir el sucre a la sang
- Fer 6 àpats al dia.
- Mantenir una alimentació sana, variada i equilibrada et pot ajudar a regular els teus nivells de sucre.
- Fer exercici físic diari i de manera regular 4 o més dies a la setmana. Una activitat física adequada ajuda a controlar els nivells de sucre, afavoreix la pèrdua de pes, disminueix els riscs de malalties cardiovasculars i aporta efectes psicològics positius.
Altres consells:
- Si fumes, deixa de fumar.
- Si tens sobrepès, perdre uns quilos pot ser suficient per reduir el sucre i la pressió.
- Si tens la pressió o el colesterol alt, no et descuidis dels medicaments que t’ha receptat el metge.
- Has de tenir cura dels peus, pots fer-te ferides i no adonar-te’n.
- Si prens medicaments per a la diabetis, no t’oblidis de portar sempre caramels ensucrats o gel de glucosa d’efecte ràpid per si t’apareixen suors, marejos... deguts a una baixada de sucre (hipoglucèmia).
- Si coneixes la malaltia pots adonar-te, abans que ningú, dels símptomes d’alerta i evitar, d’aquesta manera, futures complicacions.
De manera orientativa t’oferim uns llistats d’aliments no recomanables, limitats i permesos pel pacient diabètic, sempre en funció del grau de diabetis i el tipus de tractament:
ALIMENTS NO RECOMENABLES (CAL EVITAR)
Tots els que siguin rics en sucres simples:
- Sucre, mel
- Melmelades, compotes
- Llaminadures, caramels...
- Llet condensada, postres dolços
- Begudes: refrescs ensucrats
- Fruites en conserva, gebrades, en almívar
- Pastisseria, pastes, galetes
- Xocolata, bombons, torrons...
ALIMENTS LIMITATS
Sobretot, a causa del risc de hiperlipèmies (aliments rics en colesterol i àcids grassos saturats):
- Carn de porc, xai
- Xarcuteria: salsitxes, embotits, patés
- Ous
- Productes lactis, formatges
- Fruits secs
ALIMENTS PERMESOS
Qualsevol que no estigui inclòs en els dos grups anteriors.
- Begudes permeses: aigua natural mineral amb o sense gas i begudes que no contenen edulcorants.
- Condiments: all, sal, julivert, cogombrets, mostassa, pebre, vinagre, llimona, llorer, farigola, fonoll, clau, orenga...