Tinc Colesterol

Hem de vigilar el nostre nivell de colesterol.

Segons fonts expertes, gairebé el 60% de la població espanyola entre els 35 i els 64 anys supera els nivells acceptables de colesterol, calculats en 200 mil·ligrams. Aquestes xifres són preocupants, ja que el colesterol és un dels principals factors de risc de les malalties cardiovasculars, que causen gairebé el 40% de totes les morts que hi ha a Espanya.

En primer lloc, cal diferenciar el colesterol de la sang, del colesterol dels aliments.


Tenir COLESTEROL sempre ÉS DOLENT?

El colesterol no sempre és dolent, sinó que també és necessari, ja que forma part de l’estructura de les membranes cel·lulars del cos. Encara més, a partir d’aquesta molècula se’n fabriquen d’altres (la vitamina D, algunes hormones i els àcids biliars) de gran importància per a l’organisme.

Gairebé la meitat del colesterol que circula per la sang el produeix el propi organisme de forma natural, i una altra porció del colesterol l’obtenim dels aliments.


Què hi té a veure la DIETA amb el NIVELL DE COLESTEROL?

Quan ens referim als aliments, hem de tenir en compte que té efectes més nocius la ingesta d’aliments rics en greixos saturats que el propi colesterol, encara que sovint s’uneix l’elevat contingut en colesterol i el de greixos saturats, com és el cas dels greixos animals (xai, mantega, porc, embotits, etc.).

Una dieta rica en greix saturat afavoreix l’aparició i desenvolupament d’hipercolesterolèmia (excés de colesterol), per la capacitat que té aquest tipus de greix d’elevar els nivells de colesterol en sang.


Quins ALIMENTS CONTENEN COLESTEROL?

Només contenen colesterol els aliments d’origen animal, entre els quals destaquen

 • vísceres,
 • carns i embotits,
 • nata i mantega,
 • brioixeria i pastisseria (si porten com a ingredients lactis o greixos animals i ou).

Tanmateix, hi ha alguns greixos vegetals que també tenen una gran capacitat per elevar els nivells de colesterol i de triglicèrids, els greixos de coco i de palma, utilitzats sobretot en pastisseria, brioixeria i plats preparats.

Ni l’oli d’oliva ni els olis de llavors, com el de gira-sol, contenen colesterol, ja que són d’origen vegetal.


Quina DIETA és la millor en cas de tenir hipercolesterolèmia?

 • Una dieta rica en vegetals (llegums, verdures, fruites, cereals integrals, fruits secs preferentment crus)
 • Prioritzar el consum de peix blanc i blau enfront de les carns
 • Evitar el consum de greixos d’origen animal (embotits, mantega, formatges curats, etc.)
 • Evitar el consum de greixos vegetals transformats (margarina, brioxeria industrial, etc.)
 • Limitar el consum d’ous (màxim 3 rovells per setmana)


Com hem de cuinar?

Com vulgueu però NO FREGIU!!


Podem prendre complements alimentosos?

Omega-3 i llevat d’arròs vermell.

Però si prenem medicaments abans de prendre aquest tipus de complements és molt important consultar-ho amb el metge. I sobretot, aquests productes no substitueixen una dieta variada i equilibrada.


RECOMANACIONS

Segons les recomanacions dels experts, per mantenir una dieta saludable cal limitar la ingesta de colesterol a menys de 300 mg/dia. S’ha de consumir sobretot greix procedent de l’oli d’oliva, i augmentar el consum d’aliments rics en antioxidants naturals (aliments vegetals en general), ja que aquests antioxidants, sobretot vitamines i minerals, tenen la propietat de reduir o impedir l’oxidació de les partícules grasses i l’acumulació posterior en les parets de les artèries.

També se sap que la fibra que contenen certs aliments (fruites, llegums i algues) té la facultat de captar determinades substàncies a nivell intestinal (per exemple el colesterol i els greixos) i d’impedir-ne l’absorció.


En cas de colesterol elevat,

 • la primera mesura consisteix a seguir una dieta baixa en greixos saturats i colesterol;
 • i si així no és possible disminuir el colesterol, cal recórrer als fàrmacs que hi ha per reduir-lo, acompanyats sempre d’una dieta rica en fruites, verdures, cereals, llegums i peix, és a dir, amb un baix contingut en greixos saturats.


CONSELLS

 • Tenir el colesterol elevat no vol dir que no es pugui consumir cap aliment que contingui colesterol. És recomanable consumir com a màxim 300 mg al dia de colesterol (un ou conté al voltant de 200 mg de colesterol).
 • Per regular el nivell de colesterol, cal mantenir una dieta rica en antioxidants (fruites i vegetals), així com baixa en greixos saturats, que contingui abundants llegums, cereals, peix, lactis desnatats, etc.Font d’informació: COFB