El 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis, una malaltia que no mostra signes de disminució i que, amb la prevenció adequada, bons tractaments i educació als pacients es pot controlar satisfactòriament.

El lema del Dia Mundial de la Diabetis el 2023 és: "Educar per protegir el futur".

La diabetis

Molts no li donen la importància que s'hagués de fer, però la veritat és que aquesta malaltia va causar 4 milions de morts el 2017. Parlem de la diabetis, una malaltia crònica que apareix quan el pàncrees no produeix insulina suficient o quan l'organisme no utilitza eficaçment la insulina que produeix.

Des del 1980 el nombre de persones amb diabetis al món gairebé s'ha quadruplicat. S'estima que 425 milions d'adults patien diabetis el 2017, davant dels 108 milions del 1980.

Tots els tipus de diabetis poden provocar complicacions a diverses parts de l'organisme i incrementar el risc de mort prematura. A més, provoca l'augment de factors de risc connexos, com ara el sobrepès o l'obesitat.

Gran part dels casos i les seves complicacions es podrien prevenir mantenint una dieta saludable, una activitat física regular i un pes corporal normal, i evitant el consum de tabac.

Tipus de diabetis

La diabetis és una malaltia crònica que apareix quan el pàncrees no produeix prou insulina o quan l'organisme no utilitza eficaçment la insulina que produeix. L'efecte de la diabetis no controlada és la hiperglucèmia (augment del sucre a la sang).

La diabetis de tipus 1 (anteriorment anomenada diabetis insulinodependent o juvenil) es caracteritza per l'absència de síntesi d'insulina.

La diabetis de tipus 2 (anomenada anteriorment diabetis no insulinodependent o de l'adult) té l'origen en la incapacitat del cos per utilitzar eficaçment la insulina, cosa que sovint és conseqüència de l'excés de pes o la inactivitat física.

La diabetis gestacional correspon a una hiperglicèmia que es detecta per primer cop durant l'embaràs.