El 19 d'octubre se celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Mama, una data que transcendeix les fronteres geogràfiques i busca conscienciar la població mundial sobre la importància de la prevenció i el diagnòstic primerenc d'aquesta malaltia que afecta milions de dones i homes a tot el món.

És un dia per recordar la importància de la prevenció, la necessitat de recolzar els que pateixen aquesta malaltia i destacar i agrair la tasca de metges, infermeres, investigadors, psicòlegs i associacions de pacients que treballen incansablement per millorar la qualitat de vida i el pronòstic de les dones i els homes amb càncer de mama.

Segons l'informe "Les xifres del càncer a Espanya 2023" aquest any es diagnosticaràn al voltant de 35.000 nous casos de càncer de mama a Espanya, cosa que representa el 29% de tots els càncers femenins al país. A nivell mundial, el càncer de mama és el més comú entre les dones i el segon més freqüent en termes globals, superat únicament pel càncer de pulmó.

Tot i això, la supervivència de les pacients amb càncer de mama ha millorat notablement en les darreres dècades, gràcies als avenços en la detecció primerenca, la biòpsia líquida, la disponibilitat de nous tractaments individualitzats i la investigació constant.

El càncer de mama no és exclusiu de les dones, els homes també poden patir-ho. A nivell mundial, s'estima que el càncer de mama afecta un home per cada 100 dones. Tot i la menor incidència en els homes, el diagnòstic sol fer-se més tard que en les dones a causa del desconeixement i la manca de sospita davant dels símptomes. La sensibilització, la visibilitat i el suport s'han d'estendre a tots els afectats. La lluita contra el càncer de mama no distingeix gènere.

El Dia Mundial contra el Càncer de Mama és una oportunitat per visibilitzar la realitat de les dones i els homes que conviuen amb aquesta malaltia. És una crida a la prevenció, a la consciència i al suport.